Undersøgelse om danskernes lydbogsvaner: 69% oplever øget trivsel

Mofibo præsenterer vanen tro en undersøgelse af det danske lydbogsmarked i forbindelse med den store lydbogspris, Mofibo Awards 2025, der igen i år afholdes på Vega i København d. 20. marts. Årets undersøgelse, der er blevet til i samarbejde med Megafon, har særligt fokus på kobling mellem lydbøger og øget trivsel, men den kigger også på yndlingsgenrer og øvrige lydbogsvaner.
Danskerne bliver ved med at høre flere og flere lydbøger. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Mofibo i samarbejde med Megafon. Her fremgår det, at 49 % af danskerne lytter til lydbøger, hvilket er en stigning på 3 procentpoint ift. sidste år. I denne sammenhæng siger 53 % af lydbogsbrugerne desuden, at muligheden for at høre lydbøger gør, at deres samlede forbrug af litteratur er steget, hvilket er en stigning på 4 procentpoint fra året før.
Der er stor forskel på, hvor meget man lytter rundt om i regionerne. Her fører Region Midtjylland med en lytterrate på 30 %, hvilket er en stigning på 4 procentpoint, mens 18 % af danskerne i Region Sjælland lytter til lydbøger, hvilket er præcis samme andel som sidste år.
Direktør i Mofibo, Rasmus Lindstrøm, er glad for at lydbøgernes popularitet stadig er stigende, så litteraturen udbredes mest muligt i Danmark:
"Jeg synes, at vi og resten af branchen har grund til at være stolte over, at 49 % af danskerne nu lytter til lydbøger. Det er et vidnesbyrd om, at der bliver udviklet rigtig meget godt indhold til lyd i Danmark, hvor der også er skarp konkurrence på folks tid og privatøkonomi fra andre typer af streamingtjenester og underholdning på lyd", siger han.
Lydbogen som genvej til øget trivsel
69% af de danske lydbogslyttere vurderer, at det gør noget godt for den generelle trivsel at lytte til lydbøger. Som en del af undersøgelsen er mere end 7000 af Mofibos brugere desuden blevet adspurgt, og her er tendensen endnu mere overbevisende: Hele 90% af brugerne oplever nemlig en forbedret generel trivsel, når de lytter til lydbøger.
Mønsteret er lidt det samme, når det kommer til målrettet at bruge lydbøger til at styrke sin generelle trivsel. Det er der 30 % af de danske lydbogslyttere, der gør, mod hele 56 % af Mofibos brugere. Dette indikerer en mulig en sammenhæng mellem det at betale for en lydbogstjeneste og den værdi, som man føler, man får ud af det – ligesom at bevidstheden om denne værdi synes at øges, når man betaler for sine lydbøger.
De danske lydbogslytteres mest populære svar ift. at opleve øget trivsel er: at få mere ro i hovedet (32 %), at føle at huslige pligter bliver lettere (30 %), at blive bedre til at forstå verden omkring sig (23 %), at glemme bekymringer (17 %) samt at få mere ro i kroppen (15 %). Spørger man Mofibos brugere, lyder svarene således: 60 % føler, at huslige pligter bliver lettere, 56 % får mere ro i hovedet, 34 % glemmer deres bekymringer, 29 % kan slippe væk fra en hård hverdag og 28 % får mere ro i kroppen.
De genrer, der bidrager mest til forbedret trivsel er blandt lydbogsbrugerne: Erotik (88 %), Personlig udvikling (80 %) og Biografier (79 %).
Livsstilsekspert Anne Glad, der i øvrigt er vært på Mofibo Awards 2025, tænker at koblingen mellem lydbøger og øget trivsel kan bunde i selvomsorg:
"Det er interessant, hvordan lydbogslyttere selv vurderer, at det bidrager positivt til deres trivsel, når de lytter til lydbøger. Der er simpelthen en fornemmelse af selvomsorg knyttet til handlingen. Og så er det sjovt at se, at ikke alle genrer bidrager lige positivt til trivslen. Noget tyder på, at det er en god idé at skrue ned for de bloddryppende krimier og op for de erotiske noveller og selvhjælpsbøgerne, hvis man ikke er på toppen", siger hun.
Krimi er fortsat på toppen
For apropos 'toppen' så er netop krimien fortsat en yderst populære genre blandt danske lydbogslyttere, hvor 20 % betegner dem som deres absolutte favoritgenre - ligesom det var tilfældet sidste år og året før det. Den aldersgruppe, der elsker krimier allermest, er uden tvivl de 50-59-årige, hvor hele 37 % har peget på den genre som favorit. Til sammenligning er der kun 7 % af de 18-29-årige, der har valgt den.
De tre regioner Sjælland (25 %), Syddanmark (20 %) og Nordjylland (20 %) har alle krimier som favoritgenre, mens de to øvrige regioner foretrækker romaner. De lytter dog også til mange krimier i Midtjylland (19 %) og Hovedstaden (18 %).
De næstmest populære genrer er Romaner (19 %) og Biografier (10 %). Men når lytterne bliver spurgt ind til, hvilke genrer de faktisk lytter til, er der 42%, der har valgt romaner – altså skønlitteratur uden fast genrebetegnelse – mod 37%, der har valgt krimierne.
De unge på 18-29 år adskiller sig noget fra undersøgelsens øvrige aldersgrupper: De er de eneste der ikke har krimier på sin top 5. I stedet er de unges favoritgenre fantasy & sci-fi, og både biografier og bøger om personlig udvikling, som på tværs af hele landet indtager henholdsvis en 10. og en 17. plads, ender hos de unge på hhv. en 2. og en 5. plads.
Ane Lauenblad, der er chef for forlagsdelen på Mofibo og ansvarlig for produktionen af Mofibos Originals-titler, synes at udviklingen i genrepræferencer er interessant:
"Genrer er den måde, vi organiserer litteraturen på. Som forlag er vores første fokus dog altid kvaliteten af historien. Derefter er vi selvfølgelig nysgerrige på, hvem bogen vil tale til. Krimierne er en hjørnesten i underholdningslitteraturen, men de seneste par år har historiske romaner, romance og feelgood-litteraturen fået et større og større publikum. Sjovt nok deler de to genrer ofte et utroligt stort fokus på de nære relationer, dog med forskellig læsemotor. De unge lyttere på 18-29 år er flasket op med Harry Potter og fantasy, og så begår de sig næsten lige så godt på engelsk som på dansk. Som forlag med fokus på underholdningslitteratur er det altid spændende at følge med i disse bevægelser", siger hun.
Se flere data fra undersøgelsen Danskernes lydbogsvaner 2025 i den fulde rapport, der også indeholder information om bl.a. danskernes foretrukne lyttesituationer og -indlæserpreferencer.
Kontakter
