Skip to main content

Den sandhed du vælger - 2. verdenskrigs mærkning af næste generation

5 september 2024

DEN SANDHED DU VÆLGER er andet, selvstændige afsnit i serien EN TID, ET STED. Det er en spændingsfyldt historie om to unge mennesker, hvis liv påvirkes voldsomt af begivenheder, der fandt sted under 2. verdenskrig og i tiden efter.

Bogens hovedpersoner, Jakob og Eliisa, har begge haft en traumatisk opvækst. Selvom den ene er født i Aabenraa og den anden i Oulu, Finland, krydses deres veje på forunderlig vis.

Jakobs far er stemplet som landsforræder efter hans støtte til besættelsesmagten under 2. verdenskrig. Skammen går i arv, og det mærker Jakob under sin barske opvækst. Hans hjemby er mange år om at glemme farens ugerninger.

Eliisa er også krigsbarn, og hun er vokset op i en kaotisk, krigshærget og fattig tid i Finland, hvor hendes mor var nødt til at sende hende bort i flere år - til Danmark, hvor Eliisa boede hos en velfungerende lægefamilie. Ligesom for adskillige andre finnebørn var det ikke nemt at falde til, da Eliisa kom tilbage til hjemlandet og sin egen familie efter krigen.

Skæbnen vil, at både Eliisa og Jakob kommer til København som voksne. Bortset fra at de begge har en tung bagage fra barndommen, er deres liv vidt forskellige, og det er deres syn på verden også. Kan de redde hinanden på trods af indre dæmoner, PET og KGB’s indblanding?

Romanen skildrer, hvordan dramatiske begivenheder under 2. verdenskrig mærker helt almindelige mennesker mange år efter dens afslutning – og hvilke konsekvenser det kan have for deres valg og liv. Blandt dem, der var mærket af krigen, var de finnebørn, som blev sendt til Danmark under krigen. Mange af disse børn voksede op og følte sig rodløse og vrede og havde svært ved at falde til, når de vendte hjem. Og det fulgte dem ind i voksenlivet.

Andre er børn af de mennesker, der arbejdede for tyskerne, og som blev betragtet som landsforrædere. Forældrenes handlinger fik efterfølgende stor indflydelse på deres børn, som voksede op med en følelse af skyld og skam og måtte betale en høj pris for deres forælders forbrydelser.

Bogen er inspireret af virkelige hændelser og personer. Det gælder ikke mindst virkelige russiske spioner, nemlig hhv. Greta Nilsson og Oleg Gordievsky, som spionerede i Danmark fra 1950’erne og frem i tiden. Sidstnævnte var dobbeltagent i en del år. Se yderligere information sidst i denne pressemeddelelse.

DEN SANDHED DU VÆLGER er både en dramatisk og varm kærlighedsroman og en fængslende skildring af nogle af de begivenheder, Danmark oplevede under den kolde krig fra 1954 til 1962. Bogen er andel del i serien EN TID ET STED. Serien er en slags Danmarkskrønike i alt tre dele, med fokus på hvordan tilfældige begivenheder kan påvirke mennesker og tvinge dem til at træffe store valg, der for altid vil ændre deres liv. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

DEN SANDHED DU VÆLGER er en Mofibo Original lydbog, og den udkommer samme dag som papirbogen.
Tredje del i serien forventes at udkomme i foråret 2026.

Udgivelsesdato 24. september 2024, 414 sider, vejl. pris: 249,95 kr.


Yderligere information
Det vil være muligt at lytte eksklusivt til lydbogen før officiel lancering d. 24. september 2024 i Mofibos online presserum: https://press.mofibo.com

Opret et presselogin og hold øje med hvornår den er uploadet. Kig under menuen 'Udgivelser', klik på titlen og scroll ned. Hvis fanen 'Lydbog' ses, er filen tilgængelig.

NB: Omtaler af titlen må gerne offentliggøres pr d.d., men lydbogsanmeldelser må ikke offentliggøres før den 24. september 2024 med mindre at andet er aftalt med Mofibos PR manager.

Fra d. 24. september 2024 kan du finde lydbogen i Mofibos app.

Forfatter: Pernille Juhl
Indlæser: Mathilde Eusebius

Billeder af cover og forfatter findes nedenfor og kan frit benyttes med tilhørende kreditering.

Om virkelige spioner som har inspireret til handlingen:
Eliisas historie er stærkt inspireret af en russisk superspion, hvis oprindelige navn var Valentina Nikolajevna Malinovskaja. Hun blev uddannet på spionskolen i Prakhova i Hviderusland i hele ti år, og da hun forlod den, var hun ekspert i spionageteknik såvel som skandinaviske sprog. Valentina Nikolajevna Malinovskaja slog sig ned i Danmark i 1954 med en falsk identitet som svenske Greta Nilsson. KGB installerede Greta Nilsson i en souvenirbutik i det indre København, og den var i mange år centrum for hendes spionagevirksomhed. De næste 12 år ledede hun en spionring i Danmark, og hun anses for at være den mest effektive kvindelige Sovjet-spion, der nogensinde har opereret i Skandinavien. I 1967 fik PET imidlertid færten af hende, men da var hun imidlertid forsvundet, og det lykkedes aldrig at finde hende.

Afslutningen af bogen er inspireret af dobbeltspionen Gordievsky, som i 1963 blev posteret af KGB i den sovjetiske ambassade i København, hvorfra han i mange år opererede som sovjetisk spion. Senere blev han dobbeltspion for britiske MI6. Det, der særligt har inspireret forfatteren, er hans hjemkaldelse til Moskva i 1985. Gordievsky blev under sit besøg i hjemlandet klar over, at han var afsløret som dobbeltagent, og det lykkedes ham at flygte ud af landet i bagagerummet på en diplomatbil. Både PET og MI6 var involveret i flugten. I DEN SANDHED DU VÆLGER kommer hovedpersonen Eliisa ud af Sovjetunionen på en lidt anden måde, og det kan man få at vide, hvis man læser eller lytter bogen.

Om forfatteren:
PERNILLE JUHL (f. 1963) er forfatter og foredragsholder. Hun har udgivet adskillige historiske romaner, senest første del i serien EN TID ET STED samt trilogien ALT DET DER SKILLER OS. Pernille Juhl modtog Sprog- og Kulturprisen 2019 for sin evne til at beskrive sønderjyske skæbner på en levende måde. Hun har vundet ’Mofibo awards’ for bedste lydbog i Romance-kategorien tre år i træk (2021, 2022 & 2023); og flere af hendes andre bøger har været nomineret. Hendes originals er oversat til engelsk, spansk og islandsk; og
er planlagt til at udkomme i Sverige i 2024. Læs mere om forfatteren: www.pernille-juhl.dk

Kontakter

Morten Brockmeyer

PR manager